top of page

FAQ

2023-12-29_09-07-05.jpg

VEELGESTELDE VRAGEN

Een oud juweel upcyclen? Welke zaken zijn ideaal om te recupereren en welke niet? 

Ik hersmelt enkel massief 18K geel goud of massief 18K roos goud. Dus geen zilver of wit goud omdat deze vaak sporen van Rodium bevatten. 
Fijne kettingen worden ook niet hersmolten omdat deze vaak sterk vervuild zijn. Maar hergebruik deze uiteraard graag voor een nieuw halssierraad. 
Ideaal voor smelt zijn ringen, medaillons, plaatjes en munten. Wanneer er goud tekort is voeg ik een gedeelte in nieuw goud toe.

Gebruik je altijd het ingebrachte goud?

In de meeste gevallen is het als klant belangrijk dat wel degelijk het ingebrachte goud van de dierbare wordt gebruikt. Helaas is dit niet altijd mogelijk. Ik engageert mij hierin altijd open over te communiceren zodat je steeds op de hoogte bent van wat er wel en niet kan.

Kan ik van geel goud een juweel in wit goud laten maken en omgekeerd?

Neen, dit is helaas niet mogelijk. 

Koop je ook oud goud aan? 

Neen, Ik koop geen oud goud aan. Oud goud kan enkel worden gebruikt om te hersmelten bij de realisatie van een nieuw juweel. Ik ben geen oud goud handelaar, maar specialiseer mij in de vervaardiging van juwelen. 

Hoeveel oud goud is er nodig om te upcyclen? 

Hiervoor neem ik twee maal het gewicht van het oud goud in voor de vervaardiging van een nieuw juweel. Dat komt omdat er bij het herwerken altijd minder goud overblijft dan in het begin.
Enerzijds komt dit door verdamping van materiaal, anderzijds is er ook verlies door de nodige aanzetstukken om het goud te kunnen walsen. Sommige onderdelen, zoals sluitingen en greinen, maken we niet met oud goud omdat dat de stevigheid van een juweel in de weg kan zitten.

Aangezien de waarde van oud goud twee keer lager ligt dan die van nieuw goud, bouw ik deze marge in. Het maken van een upcyling juweel is een intensief proces, waarbij ik niet altijd weet waar we zullen uitkomen. De hoeveelheid ingenomen goud schakelt zo de mogelijkheid op grote verliezen uit.

Kan ik edelstenen uit oude juwelen ook upcyclen? 

 Edelstenen met een hardheid boven de 8/10 op een schaal van Mohs zijn de favorieten (diamant, saffier, robijn, aquamarijn, toermalijn,….). 

Maak je ook asjuwelen? 

Jazeker! Ik ontwerp graag samen met jou een maatwerkjuweel om je dierbare dichtbij te dragen.

Maak je moedermelkjuwelen?

Dat kan, als je zelf de gedroogde moedermelk kan aanleveren. Moedermelk drogen doe ik niet. 

Kan jij op zoek gaan voor me naar een exclusieve edelsteen of diamant? 

Absoluut! Laat mij weten wat je wensen zijn en ik ga voor jou op zoek! Denk alvast eens na over de belangrijkste eigenschappen van de gewenste diamant of edelsteen. Zoek je een bepaalde vorm of grootte? Of is eerder de kleurschakering van belang? Nadat ik je de mooiste opties op een rijtje heb gegeven, kan je zelf een definitieve keuze maken.

bottom of page